Ο Διαμαντής στην πρώτη του έξοδο,στην ευρύτερη περιοχή της Ευκαρπίας του νομού Κιλκίς, μπόρεσε και θήρευσε ένα τρυγόνι αλλά δεν ήταν ένα συνηθισμένο τρυγόνι. Ήταν ένα δακτυλιωμένο τρυγόνι. Πραγματικά απίστευτο. Προσέξτε :
- Νέος κυνηγός
- Πρώτη κυνηγετική εξόρμηση
- Πρώτο θήραμα που καρπώθηκε
Πόσο συχνά μπορεί να συμβεί κάτι παρόμοιο; Όμως ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε εάν θηρεύσουμε ένα δακτυλιωμένο θήραμα;
Ο Διαμαντής Χειμωίδης μετά την πρώτη του κυνηγετική εξόρμηση
Πρώτο μας μέλημα είναι να πάρουμε τηλέφωνο τον θηροφύλακα και να του παραδώσουμε το δακτυλίδι , ο οποίος με τη σειρά του θα το παραδώσει είτε στο σύλλογο είτε στη Κυνηγετική Ομοσπονδία. Αν αυτό δεν είναι εφικτό μπορούμε να να επικοινωνήσουμε με τον κυνηγετικό σύλλογο στον οποίο ανήκουμε και να τους διαβάσουμε τα στοιχεία του δακτυλιδιού.
Η Κυνηγετική Ομοσπονδία δίνει αναφορά με τα στοιχεία του δακτυλιδιού στο Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης.
Κατόπιν από το Κέντρο Δακτυλίωσης αναγνωρίζεται ο τόπος της δακτυλίωσης (αν και συχνά τα δακτυλίδια φέρουν τέτοια πληροφορία). Με τα δακτυλίδια συλλέγονται σημαντικές πληροφορίες για τα μεταναστευτικά είδη.
Το ihunt.gr επικοινώνησε με τον Διευθυντή Υποστήριξης της ΣΤ’ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ, κ. Κυριάκο Σκορδά ο οποίος μας είπε :
“ Το συγκεκριμένο δακτυλίδι φαίνεται ότι τοποθετήθηκε στην Αθήνα. Δακτυλιώσεις κάνει εκτός από το Κέντρο Δακτυλίωσης, η ΕΟΕ, πανεπιστημιακά τμήματα, ερευνητές αλλά ακόμα και κυνηγετικές οργανώσεις, πάντα μετά από ειδική ονομαστική άδεια που δίνει το αρμόδιο Τμήμα του ΥΠΕΚΑ. Για παράδειγμα η ΣΤ΄ΚΟΜΑΘ έχει άδεια για σύλληψη και έρευνα σε κορακοειδή είδη.
Αξίζει να συγχαρούμε την υπευθυνότητα των κυνηγών, που αναγνωρίζουν τη σημασία αυτής της πληροφορίας και επικοινωνούν άμεσα με τις κυνηγετικές οργανώσεις.”