Οδηγός από το newsbeast.gr για ό,τι πρέπει να γνωρίζει κάθε υποψήφιος για τις επιλογές σχολών, τα επαγγέλματα και τις προοπτικές τους....
Οι βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων ανακοινώθηκαν και πλέον οι υποψήφιοι πρέπει να ετοιμάσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο. Η συμπλήρωση του σωστού μηχανογραφικού είναι μια διαδικασία που απαιτεί προετοιμασία και ώριμη σκέψη.
Ένα λάθος μπορεί να οδηγήσει τον υποψήφιο σε μια σχολή που πιθανόν να μην επιθυμεί και σύντομα να την εγκαταλείψει. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το 18% των εισαχθέντων στις στρατιωτικές σχολές αποχωρεί γιατί τελικά διαπιστώνει ότι το επάγγελμα του στρατιωτικού δεν ανταποκρίνεται στα «θέλω» τους.
Ακολούθως θα προσπαθήσουμε να δώσουμε κάποιες συμβουλές – οδηγίες προς τους υποψηφίους πριν πατήσουν το κουμπί της οριστικής υποβολής του μηχανογραφικού.
Αριθμός σχολών που επιλέγει ο υποψήφιος
Οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν όλες τις σχολές από δύο επιστημονικά πεδία.
Για παράδειγμα υποψήφιος της θεωρητικής με μάθημα επιλογής τη βιολογία γενικής παιδείας μπορεί να επιλέξει όλες τις σχολές του 1ου και 3ου επιστημονικού πεδίου. Δεν υπάρχει λοιπόν περιορισμός στον αριθμό των σχολών.
Σε περίπτωση που ένας μαθητής προσπαθήσει να επιλέξει σχολές από άλλα επιστημονικά πεδία στα οποία δεν έχει το δικαίωμα το σύστημα του ηλεκτρονικού μηχανογραφικού δεν θα το επιτρέψει.
Μαθητής της θεωρητικής κατεύθυνσης με μάθημα επιλογής τα μαθηματικά γενικής δεν μπορεί να επιλέξει μόνο το 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο. Θα επιλέξει 1ο και 2ο ή 1ο και 4ο.
Η σειρά προτίμησης και το τμήμα εισαγωγής
Πολλοί μαθητές έχουν την εντύπωση ότι αν έχουν μια σχολή σε υψηλότερη θέση στο μηχανογραφικό από άλλον υποψήφιο, θα εισαχθούν αυτοί και όχι ο ανταγωνιστής τους.
Αυτό που παίζει ρόλο είναι το σύνολο των μορίων. Αν για παράδειγμα και οι δυο μαθητές έχουν 17.000 μόρια και βρίσκονται πάνω από τη βάση εισαγωγής του τμήματος θα εισαχθούν και οι δύο ασχέτως εάν ο ένας υποψήφιος την έχει πρώτη επιλογή και ο άλλος υποψήφιος τρίτη επιλογή.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας, η σειρά προτίμησης λαμβάνεται υπόψη ως τρίτο κατά σειρά κριτήριο (μετά το βαθμό πρόσβασης και το άθροισμα της βαθμολογίας των μαθημάτων αυξημένης βαρύτητας) μόνο στις Στρατιωτικές σχολές και όχι στα υπόλοιπα τμήματα.
Τι πρέπει να κάνουν οι μαθητές
Οι μαθητές είναι απαραίτητο να κάνουν μια προεργασία πριν συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο ώστε να αποφευχθούν τα λάθη. Καλό είναι να εκτυπώσουν το μηχανογραφικό δελτίο και να διαβάσουν προσεκτικά όλα τα τμήματα του ενός ή και των δύο επιστημονικών πεδίων.
Παράλληλα, θα πρέπει να σημειώνουν τα τμήματα που τους ενδιαφέρουν ή τους προκαλούν την προσοχή. Ακολούθως είναι απαραίτητο να συλλέξουν πληροφορίες για κάθε τμήμα μέσα από οδηγούς σχολών ώστε να έχουν μια εικόνα για τα επαγγελματικά δικαιώματα, τους χώρους εργασίας άλλα και τα προβλήματα του κάθε επαγγέλματος.
Επίσης μπορούν να επισκεφτούν και τους διαδικτυακούς τόπους των τμημάτων ώστε να έχουν μια εικόνα για τα μαθήματα που θα παρακολουθήσουν και τα μεταπτυχιακά που μπορούν να εκπονήσουν μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους.
Αφού ολοκληρωθεί και η διαδικασία της ενημέρωσης- συλλογής πληροφοριών θα ιεραρχήσουν τα τμήματα από αυτά που ανταποκρίνονται περισσότερο στις προσδοκίες τους σε αυτά που δεν τους ενδιαφέρουν και τόσο.
ΤΕΙ και συμπλήρωση μηχανογραφικού
Δεν πρέπει να υποτιμούν οι μαθητές τα ΤΕΙ. Υπάρχουν αξιόλογα τμήματα με θετικές προοπτικές στην αγορά εργασίας. Επίσης μπορεί να μην καταφέρουν να εισαχθούν σε μια σχολή των ΑΕΙ έχουν όμως τη δυνατότητα να ακολουθήσουν το επάγγελμα που αγαπούν και μέσα από τα ΤΕΙ. Για παράδειγμα μπορεί κάποιος να γίνει νοσηλευτής και από τα ΑΕΙ και από τα ΤΕΙ.
Μπορεί να μην καταφέρει να εισαχθεί σε ένα τμήμα νηπιαγωγών μπορεί όμως να εισαχθεί σε ένα τμήμα προσχολικής αγωγής (βρεφονηπιοκόμος). Διαιτολόγος ή κοινωνικός λειτουργός μπορεί κανείς να γίνει και από τα ΑΕΙ και από τα ΤΕΙ.
Τι δεν πρέπει να κάνουν οι μαθητές
Δεν χρειάζεται οι μαθητές να λειτουργούν με βάση τις περσινές βάσεις και τις εκτιμήσεις για τη διακύμανση των μορίων της κάθε σχολής. Πολλοί μαθητές κάνουν το λάθος και δηλώνουν τις σχολές με κριτήριο τα μόρια τους πιστεύοντας ότι όσο περισσότερα μόρια έχει η σχολή τόσο καλύτερη είναι συγκριτικά με τις άλλες.
Ας σκεφτούν ότι υπάρχουν μαθητές που με 18.000-19.000 μόρια δηλώνουν ως πρώτη τους επιλογή τη θεολογία, ή το τμήμα κινηματογράφου, τμήματα που δεν έχουν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας.
Το κριτήριό τους λοιπόν πρέπει να είναι το κατά πόσο οι σχολές ανταποκρίνονται στις δεξιότητές τους και τα ενδιαφέροντά τους. Είναι μεγάλο λάθος να μην επιλέξουν μια σχολή που πραγματικά την επιθυμούν γιατί έχει χαμηλή βάση εισαγωγής.
Γονείς και επιλογή σχολών
Οι μαθητές είναι καλό να συζητήσουν με την οικογένειά τους τις επιλογές τους. Σε μια περίοδο εργασιακής ανασφάλειας, ανεργίας και έντονων οικονομικών προβλημάτων θα πρέπει να εξεταστεί από την οικογένεια αν μπορεί ο μαθητής να σπουδάσει σε μια σχολή εκτός του τόπου κατοικίας.
Τα έξοδα σε αυτή την περίπτωση μπορεί να φθάσουν στα 600-800 ευρώ το μήνα και να μην μπορούν οι γονείς να ανταποκριθούν οικονομικά με αποτέλεσμα να αναγκαστεί ο μαθητής να εγκαταλείψει τις σπουδές του.
Επίσης αν οι γονείς έχουν τη δικιά τους υγιή επιχείρηση ή ασκούν ένα προσοδοφόρο ελεύθερο επάγγελμα (οικονομολόγοι, δικηγόροι, γιατροί, φαρμακοποιοί, μηχανικοί κ.α) καλό είναι να συζητήσουν με τα παιδιά τους την περίπτωση να τους διαδεχθούν.
H αγάπη για το επάγγελμα ίσως είναι το αντίδοτο για την ανεργία
Τη σημερινή εποχή η ανεργία βρίσκεται στα ύψη. Ακόμα και σχολές που στο παρελθόν ήταν ισχυρές στην αγορά εργασίας αντιμετωπίζουν οι απόφοιτοι τους βιοποριστικά προβλήματα. Γιατροί, δικηγόροι, φαρμακοποιοί, μηχανικοί, αναγκάζονται να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό. Είναι λοιπόν αναγκαίο οι μαθητές να σπουδάσουν αυτό που πραγματικά θέλουν, αυτό που πραγματικά αγαπούν.
Γιατί το λέμε αυτό; Αν κάποιος κάνει αυτό που πραγματικά αγαπά θα βρει τη δύναμη να αγωνιστεί και να συλλέξει τα εφόδια που θα του δώσουν συγκριτικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνούν οι μαθητές ότι οι νέες συνθήκες στον εργασιακό χώρο απαιτούν να δουλεύει κανείς στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Για να το πετύχει κανείς αυτό είναι αναγκαίο να αγαπά αυτό που κάνει.
Ακολουθεί ο πλήρης οδηγός επαγγελματικού προσανατολισμού...
Αρχιτέκτονες και Πολιτικοί Μηχανικοί
Την προηγούμενη δεκαετία όταν και η οικοδομική δραστηριότητα βρισκόταν σε έξαρση πολλοί μαθητές επέλεγαν τα τμήματα των Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων και Τοπογράφων... Διαβάστε περισσότερα.
Βιολόγοι
Οι σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της ιατρικής έρευνας καθώς και η αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιόματος έχουν στρέψει πολλούς μαθητές στα τμήματα της Βιολογίας... Διαβάστε περισσότερα.
Γεωπόνοι
Τα τμήματα Γεωπονίας το τελευταίο διάστημα παρουσιάζονται από όλο και περισσότερους συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού και δημοσιογράφους ως μια πολύ καλή επιλογή...Διαβάστε περισσότερα.
Προοπτικές στη γεωπονία
Ποτέ άλλοτε τα τμήματα της γεωπονίας δεν ήταν για τόσο μεγάλο διάστημα στο προσκήνιο. Μέσα από άρθρα που έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς στον ημερήσιο τύπο και το διαδίκτυο έχει γεννηθεί η προσδοκία, σε γονείς και μαθητές... Διαβάστε περισσότερα.
Δάσκαλοι
Τα παιδαγωγικά τμήματα δημοτικής εκπαίδευσης αποτελούσαν πριν λίγα χρόνια τις κορυφαίες επιλογές από μαθητές όλων των κατευθύνσεων... Διαβάστε περισσότερα.
Διαιτολόγοι
Τα τελευταία χρόνια το επάγγελμα του διαιτολόγου φαίνεται να ελκύει χιλιάδες μαθητές. Διαιτολόγος μπορεί κανείς να γίνει επιλέγοντας είτε ένα από τα τμήματα των ΤΕΙ... Διαβάστε περισσότερα.
Ειδική αγωγή
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον για την ειδική αγωγή. Μάλιστα επειδή οι ανάγκες για ειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό... Διαβάστε περισσότερα.
Εικαστικές τέχνες
Ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική ανήκουν στις εικαστικές τέχνες, τις τέχνες που απεικονίζουν, που απευθύνονται στην όραση... Διαβάστε περισσότερα.
Εργοθεραπευτές
Το επάγγελμα του εργοθεραπευτή προσελκύει όλο και περισσότερους υποψηφίους των πανελληνίων εξετάσεων. Το γεγονός ότι υπάρχει μόλις ένα τμήμα στην Ελλάδα... Διαβάστε περισσότερα.
Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί και Μηχανολόγοι Μηχανικοί
Δύο τμήματα με αρκετά μεγάλη ζήτηση και ικανοποιητική απορρόφηση στην αγορά εργασίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό είναι τα τμήματα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών... Διαβάστε περισσότερα.
Θέατρο
Η τέχνη του θεάτρου γεννήθηκε στην Ελλάδα τον 5ο αιώνα π.Χ. Από εκείνη την εποχή το θέατρο εξελίχθηκε σε πρωταγωνιστή της ψυχαγωγίας, μαγεύοντας το κοινό... Διαβάστε περισσότερα.
Ιατροί
Η Ιατρική εδώ και χρόνια προσελκύει παραδοσιακά το ενδιαφέρον χιλιάδων μαθητών. Το παραπάνω ερμηνεύεται και από τις υψηλές βάσεις εισαγωγής αλλά και από το γεγονός ότι δεκάδες μαθητές...Διαβάστε περισσότερα.
Ιπποθεραπευτές - Θεραπευτική ιππασία
Ειδικά στα επαγγέλματα υγείας όπως η εργοθεραπεία, η φυσικοθεραπεία, η λογοθεραπεία κ.α, ο καλά καταρτισμένος επιστήμονας που εφαρμόζει προχωρημένες τεχνικές στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των ασθενών μπορεί να διακριθεί στον επαγγελματικό στίβο... Διαβάστε περισσότερα.
Ιχθυολόγοι
Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ, η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια είναι μία από τις δραστηριότητες με στρατηγική σημασία για το αναπτυξιακό πρότυπο της ελληνικής οικονομίας... Διαβάστε περισσότερα.
Καλλιτεχνικά επαγγέλματα
Τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα απευθύνονται σε ανθρώπους με έμφυτες ικανότητες, δημιουργική φαντασία και ταλέντο... Διαβάστε περισσότερα.
Κινηματογράφος
Ο κινηματογράφος είναι μια από τις καλές τέχνες με χιλιάδες φίλους ανά τον κόσμο. Πριν χρόνια όποιος ήθελε να ασχοληθεί επαγγελματικά έπρεπε να επιλέξει είτε μια ιδιωτική σχολή... Διαβάστε περισσότερα.
Κοινωνικοί λειτουργοί
Σε μια εποχή που τα κοινωνικά προβλήματα είναι αυξημένα ελέω της κρίσης και του μνημονίου θα υποστήριζε κανείς ότι περισσότερο από άλλοτε είναι αναγκαία η συμβολή των κοινωνικών λειτουργών... Διαβάστε περισσότερα.
Κτηνίατροι
Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα έρθει μέσα από τον πρωτογενή τομέα. Πράγματι υπάρχει δυναμική τόσο στη γεωργία όσο και στη κτηνοτροφία... Διαβάστε περισσότερα.
Λογοθεραπευτές
Τα τελευταία χρόνια όλο και αυξάνονται οι μαθητές που επιλέγουν να ακολουθήσουν ένα επάγγελμα του τομέα υγείας... Διαβάστε περισσότερα.
Μάρκετινγκ
Το μάρκετινγκ, και συγκεκριμένα η μοναδική σχολή που φέρει την ονομασία μάρκετινγκ και επικοινωνία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών αποτελεί μια περιζήτητη επιλογή από τους μαθητές...Διαβάστε περισσότερα.
Μηχανικοί βιοϊατρικής τεχνολογίας
Το τμήμα Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων συνεχίζει να παραμένει αυτόνομο παρά τις αλλαγές που συντελέστηκαν σε πολλά τμήματα με βάση το σχέδιο «Αθηνά»... Διαβάστε περισσότερα.
Μουσικοί
Υπάρχουν αρκετοί μαθητές που είναι καλλιτεχνικοί τύποι και τρέφουν αγάπη για τη μουσική, το θέατρο, τον κινηματογράφο κ.α. Ακόμα και γι αυτούς τους μαθητές υπάρχουν επιλογές στο μηχανογραφικό τους δελτίο... Διαβάστε περισσότερα.
Νηπιαγωγοί
Τα τμήματα νηπιαγωγών αποτελούν μία από τις δημοφιλέστερες επιλογές πολλών μαθητριών κυρίως της θεωρητικής κατεύθυνσης... Διαβάστε περισσότερα.
Νομικοί
Γίνε παιδί μου γιατρός ή δικηγόρος. Αυτή είναι μια συνήθης γονεϊκή προτροπή προς τα παιδιά. Δυο επαγγέλματα με μεγάλη κοινωνική αναγνώριση που θέλγουν τους μαθητές... Διαβάστε περισσότερα.
Νοσηλευτές
Τα επαγγέλματα υγείας σε όλες τις έρευνες παρουσιάζονται με θετικές προοπτικές στην αγορά εργασίας. Το γεγονός αυτό δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τους νέους... Διαβάστε περισσότερα.
Οδοντίατροι
Η οδοντιατρική αποτελεί μια από τις δημοφιλείς επιλογές των μαθητών της θετικής κατεύθυνσης. Στη χώρα μας λειτουργούν δύο τμήματα οδοντιατρικής σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα... Διαβάστε περισσότερα.
Οικονομικά επαγγέλματα
Πολλοί είναι οι μαθητές που επιθυμούν να ακολουθήσουν το επάγγελμα του οικονομολόγου και να εργαστούν σε μια μεγάλη εταιρεία ή να ανοίξουν το δικό τους γραφείο... Διαβάστε περισσότερα.
Πληροφορική
Στην πλειονότητα των ερευνών για τα επαγγέλματα με προοπτικές πολλές ειδικότητες του κλάδου της πληροφορικής έχουν κυρίαρχη θέση... Διαβάστε περισσότερα.
Μυστικά για την πληροφορική
Στο μηχανογραφικό δελτίο του 2013 οι μαθητές θα βρουν πληθώρα τμημάτων πληροφορικής που είναι κατανεμημένα στο 1ο, 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο... Διαβάστε περισσότερα.
Φιλόλογοι
Οι σχολές της Φιλολογίας προσελκύουν το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερους υποψηφίους της θεωρητικής κατεύθυνσης... Διαβάστε περισσότερα.
Φιλόλογοι ξένων γλωσσών
Στα τμήματα του 1ου επιστημονικού πεδίου περιλαμβάνονται και οι ξενόγλωσσες φιλολογίες. Πρόκειται για τμήματα που απαιτούν εξέταση σε μια ξένη γλώσσα... Διαβάστε περισσότερα.
Φυσικοθεραπευτές
Τα παραϊατρικά επαγγέλματα βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις των μαθητών. Η υγεία είναι ένα από τα βασικότερα αγαθά του ανθρώπου... Διαβάστε περισσότερα.
Ψυχολόγοι
Η ψυχολογία αποτελεί μια επιστήμη που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές. Σήμερα λειτουργούν στη χώρα μας 4 τμήματα Ψυχολογίας... Διαβάστε περισσότερα.
Διαβάστε επίσης...
Δείτε αναλυτικά τις σχολές ανά επιστημονικό πεδίο.
Εάν δυσκολεύεστε στην επιλογή σχολής, δοκιμάστε να πραγματοποιήσετε ένα δωρεάν τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού το οποίο μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια.
Οι βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων ανακοινώθηκαν και πλέον οι υποψήφιοι πρέπει να ετοιμάσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο. Η συμπλήρωση του σωστού μηχανογραφικού είναι μια διαδικασία που απαιτεί προετοιμασία και ώριμη σκέψη.
Ένα λάθος μπορεί να οδηγήσει τον υποψήφιο σε μια σχολή που πιθανόν να μην επιθυμεί και σύντομα να την εγκαταλείψει. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το 18% των εισαχθέντων στις στρατιωτικές σχολές αποχωρεί γιατί τελικά διαπιστώνει ότι το επάγγελμα του στρατιωτικού δεν ανταποκρίνεται στα «θέλω» τους.
Ακολούθως θα προσπαθήσουμε να δώσουμε κάποιες συμβουλές – οδηγίες προς τους υποψηφίους πριν πατήσουν το κουμπί της οριστικής υποβολής του μηχανογραφικού.
Αριθμός σχολών που επιλέγει ο υποψήφιος
Οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν όλες τις σχολές από δύο επιστημονικά πεδία.
Για παράδειγμα υποψήφιος της θεωρητικής με μάθημα επιλογής τη βιολογία γενικής παιδείας μπορεί να επιλέξει όλες τις σχολές του 1ου και 3ου επιστημονικού πεδίου. Δεν υπάρχει λοιπόν περιορισμός στον αριθμό των σχολών.
Σε περίπτωση που ένας μαθητής προσπαθήσει να επιλέξει σχολές από άλλα επιστημονικά πεδία στα οποία δεν έχει το δικαίωμα το σύστημα του ηλεκτρονικού μηχανογραφικού δεν θα το επιτρέψει.
Μαθητής της θεωρητικής κατεύθυνσης με μάθημα επιλογής τα μαθηματικά γενικής δεν μπορεί να επιλέξει μόνο το 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο. Θα επιλέξει 1ο και 2ο ή 1ο και 4ο.
Η σειρά προτίμησης και το τμήμα εισαγωγής
Πολλοί μαθητές έχουν την εντύπωση ότι αν έχουν μια σχολή σε υψηλότερη θέση στο μηχανογραφικό από άλλον υποψήφιο, θα εισαχθούν αυτοί και όχι ο ανταγωνιστής τους.
Αυτό που παίζει ρόλο είναι το σύνολο των μορίων. Αν για παράδειγμα και οι δυο μαθητές έχουν 17.000 μόρια και βρίσκονται πάνω από τη βάση εισαγωγής του τμήματος θα εισαχθούν και οι δύο ασχέτως εάν ο ένας υποψήφιος την έχει πρώτη επιλογή και ο άλλος υποψήφιος τρίτη επιλογή.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας, η σειρά προτίμησης λαμβάνεται υπόψη ως τρίτο κατά σειρά κριτήριο (μετά το βαθμό πρόσβασης και το άθροισμα της βαθμολογίας των μαθημάτων αυξημένης βαρύτητας) μόνο στις Στρατιωτικές σχολές και όχι στα υπόλοιπα τμήματα.
Τι πρέπει να κάνουν οι μαθητές
Οι μαθητές είναι απαραίτητο να κάνουν μια προεργασία πριν συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο ώστε να αποφευχθούν τα λάθη. Καλό είναι να εκτυπώσουν το μηχανογραφικό δελτίο και να διαβάσουν προσεκτικά όλα τα τμήματα του ενός ή και των δύο επιστημονικών πεδίων.
Παράλληλα, θα πρέπει να σημειώνουν τα τμήματα που τους ενδιαφέρουν ή τους προκαλούν την προσοχή. Ακολούθως είναι απαραίτητο να συλλέξουν πληροφορίες για κάθε τμήμα μέσα από οδηγούς σχολών ώστε να έχουν μια εικόνα για τα επαγγελματικά δικαιώματα, τους χώρους εργασίας άλλα και τα προβλήματα του κάθε επαγγέλματος.
Επίσης μπορούν να επισκεφτούν και τους διαδικτυακούς τόπους των τμημάτων ώστε να έχουν μια εικόνα για τα μαθήματα που θα παρακολουθήσουν και τα μεταπτυχιακά που μπορούν να εκπονήσουν μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους.
Αφού ολοκληρωθεί και η διαδικασία της ενημέρωσης- συλλογής πληροφοριών θα ιεραρχήσουν τα τμήματα από αυτά που ανταποκρίνονται περισσότερο στις προσδοκίες τους σε αυτά που δεν τους ενδιαφέρουν και τόσο.
ΤΕΙ και συμπλήρωση μηχανογραφικού
Δεν πρέπει να υποτιμούν οι μαθητές τα ΤΕΙ. Υπάρχουν αξιόλογα τμήματα με θετικές προοπτικές στην αγορά εργασίας. Επίσης μπορεί να μην καταφέρουν να εισαχθούν σε μια σχολή των ΑΕΙ έχουν όμως τη δυνατότητα να ακολουθήσουν το επάγγελμα που αγαπούν και μέσα από τα ΤΕΙ. Για παράδειγμα μπορεί κάποιος να γίνει νοσηλευτής και από τα ΑΕΙ και από τα ΤΕΙ.
Μπορεί να μην καταφέρει να εισαχθεί σε ένα τμήμα νηπιαγωγών μπορεί όμως να εισαχθεί σε ένα τμήμα προσχολικής αγωγής (βρεφονηπιοκόμος). Διαιτολόγος ή κοινωνικός λειτουργός μπορεί κανείς να γίνει και από τα ΑΕΙ και από τα ΤΕΙ.
Τι δεν πρέπει να κάνουν οι μαθητές
Δεν χρειάζεται οι μαθητές να λειτουργούν με βάση τις περσινές βάσεις και τις εκτιμήσεις για τη διακύμανση των μορίων της κάθε σχολής. Πολλοί μαθητές κάνουν το λάθος και δηλώνουν τις σχολές με κριτήριο τα μόρια τους πιστεύοντας ότι όσο περισσότερα μόρια έχει η σχολή τόσο καλύτερη είναι συγκριτικά με τις άλλες.
Ας σκεφτούν ότι υπάρχουν μαθητές που με 18.000-19.000 μόρια δηλώνουν ως πρώτη τους επιλογή τη θεολογία, ή το τμήμα κινηματογράφου, τμήματα που δεν έχουν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας.
Το κριτήριό τους λοιπόν πρέπει να είναι το κατά πόσο οι σχολές ανταποκρίνονται στις δεξιότητές τους και τα ενδιαφέροντά τους. Είναι μεγάλο λάθος να μην επιλέξουν μια σχολή που πραγματικά την επιθυμούν γιατί έχει χαμηλή βάση εισαγωγής.
Γονείς και επιλογή σχολών
Οι μαθητές είναι καλό να συζητήσουν με την οικογένειά τους τις επιλογές τους. Σε μια περίοδο εργασιακής ανασφάλειας, ανεργίας και έντονων οικονομικών προβλημάτων θα πρέπει να εξεταστεί από την οικογένεια αν μπορεί ο μαθητής να σπουδάσει σε μια σχολή εκτός του τόπου κατοικίας.
Τα έξοδα σε αυτή την περίπτωση μπορεί να φθάσουν στα 600-800 ευρώ το μήνα και να μην μπορούν οι γονείς να ανταποκριθούν οικονομικά με αποτέλεσμα να αναγκαστεί ο μαθητής να εγκαταλείψει τις σπουδές του.
Επίσης αν οι γονείς έχουν τη δικιά τους υγιή επιχείρηση ή ασκούν ένα προσοδοφόρο ελεύθερο επάγγελμα (οικονομολόγοι, δικηγόροι, γιατροί, φαρμακοποιοί, μηχανικοί κ.α) καλό είναι να συζητήσουν με τα παιδιά τους την περίπτωση να τους διαδεχθούν.
H αγάπη για το επάγγελμα ίσως είναι το αντίδοτο για την ανεργία
Τη σημερινή εποχή η ανεργία βρίσκεται στα ύψη. Ακόμα και σχολές που στο παρελθόν ήταν ισχυρές στην αγορά εργασίας αντιμετωπίζουν οι απόφοιτοι τους βιοποριστικά προβλήματα. Γιατροί, δικηγόροι, φαρμακοποιοί, μηχανικοί, αναγκάζονται να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό. Είναι λοιπόν αναγκαίο οι μαθητές να σπουδάσουν αυτό που πραγματικά θέλουν, αυτό που πραγματικά αγαπούν.
Γιατί το λέμε αυτό; Αν κάποιος κάνει αυτό που πραγματικά αγαπά θα βρει τη δύναμη να αγωνιστεί και να συλλέξει τα εφόδια που θα του δώσουν συγκριτικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνούν οι μαθητές ότι οι νέες συνθήκες στον εργασιακό χώρο απαιτούν να δουλεύει κανείς στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Για να το πετύχει κανείς αυτό είναι αναγκαίο να αγαπά αυτό που κάνει.
Ακολουθεί ο πλήρης οδηγός επαγγελματικού προσανατολισμού...
Αρχιτέκτονες και Πολιτικοί Μηχανικοί
Την προηγούμενη δεκαετία όταν και η οικοδομική δραστηριότητα βρισκόταν σε έξαρση πολλοί μαθητές επέλεγαν τα τμήματα των Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων και Τοπογράφων... Διαβάστε περισσότερα.
Βιολόγοι
Οι σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της ιατρικής έρευνας καθώς και η αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιόματος έχουν στρέψει πολλούς μαθητές στα τμήματα της Βιολογίας... Διαβάστε περισσότερα.
Γεωπόνοι
Τα τμήματα Γεωπονίας το τελευταίο διάστημα παρουσιάζονται από όλο και περισσότερους συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού και δημοσιογράφους ως μια πολύ καλή επιλογή...Διαβάστε περισσότερα.
Προοπτικές στη γεωπονία
Ποτέ άλλοτε τα τμήματα της γεωπονίας δεν ήταν για τόσο μεγάλο διάστημα στο προσκήνιο. Μέσα από άρθρα που έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς στον ημερήσιο τύπο και το διαδίκτυο έχει γεννηθεί η προσδοκία, σε γονείς και μαθητές... Διαβάστε περισσότερα.
Δάσκαλοι
Τα παιδαγωγικά τμήματα δημοτικής εκπαίδευσης αποτελούσαν πριν λίγα χρόνια τις κορυφαίες επιλογές από μαθητές όλων των κατευθύνσεων... Διαβάστε περισσότερα.
Διαιτολόγοι
Τα τελευταία χρόνια το επάγγελμα του διαιτολόγου φαίνεται να ελκύει χιλιάδες μαθητές. Διαιτολόγος μπορεί κανείς να γίνει επιλέγοντας είτε ένα από τα τμήματα των ΤΕΙ... Διαβάστε περισσότερα.
Ειδική αγωγή
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον για την ειδική αγωγή. Μάλιστα επειδή οι ανάγκες για ειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό... Διαβάστε περισσότερα.
Εικαστικές τέχνες
Ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική ανήκουν στις εικαστικές τέχνες, τις τέχνες που απεικονίζουν, που απευθύνονται στην όραση... Διαβάστε περισσότερα.
Εργοθεραπευτές
Το επάγγελμα του εργοθεραπευτή προσελκύει όλο και περισσότερους υποψηφίους των πανελληνίων εξετάσεων. Το γεγονός ότι υπάρχει μόλις ένα τμήμα στην Ελλάδα... Διαβάστε περισσότερα.
Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί και Μηχανολόγοι Μηχανικοί
Δύο τμήματα με αρκετά μεγάλη ζήτηση και ικανοποιητική απορρόφηση στην αγορά εργασίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό είναι τα τμήματα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών... Διαβάστε περισσότερα.
Θέατρο
Η τέχνη του θεάτρου γεννήθηκε στην Ελλάδα τον 5ο αιώνα π.Χ. Από εκείνη την εποχή το θέατρο εξελίχθηκε σε πρωταγωνιστή της ψυχαγωγίας, μαγεύοντας το κοινό... Διαβάστε περισσότερα.
Ιατροί
Η Ιατρική εδώ και χρόνια προσελκύει παραδοσιακά το ενδιαφέρον χιλιάδων μαθητών. Το παραπάνω ερμηνεύεται και από τις υψηλές βάσεις εισαγωγής αλλά και από το γεγονός ότι δεκάδες μαθητές...Διαβάστε περισσότερα.
Ιπποθεραπευτές - Θεραπευτική ιππασία
Ειδικά στα επαγγέλματα υγείας όπως η εργοθεραπεία, η φυσικοθεραπεία, η λογοθεραπεία κ.α, ο καλά καταρτισμένος επιστήμονας που εφαρμόζει προχωρημένες τεχνικές στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των ασθενών μπορεί να διακριθεί στον επαγγελματικό στίβο... Διαβάστε περισσότερα.
Ιχθυολόγοι
Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ, η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια είναι μία από τις δραστηριότητες με στρατηγική σημασία για το αναπτυξιακό πρότυπο της ελληνικής οικονομίας... Διαβάστε περισσότερα.
Καλλιτεχνικά επαγγέλματα
Τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα απευθύνονται σε ανθρώπους με έμφυτες ικανότητες, δημιουργική φαντασία και ταλέντο... Διαβάστε περισσότερα.
Κινηματογράφος
Ο κινηματογράφος είναι μια από τις καλές τέχνες με χιλιάδες φίλους ανά τον κόσμο. Πριν χρόνια όποιος ήθελε να ασχοληθεί επαγγελματικά έπρεπε να επιλέξει είτε μια ιδιωτική σχολή... Διαβάστε περισσότερα.
Κοινωνικοί λειτουργοί
Σε μια εποχή που τα κοινωνικά προβλήματα είναι αυξημένα ελέω της κρίσης και του μνημονίου θα υποστήριζε κανείς ότι περισσότερο από άλλοτε είναι αναγκαία η συμβολή των κοινωνικών λειτουργών... Διαβάστε περισσότερα.
Κτηνίατροι
Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα έρθει μέσα από τον πρωτογενή τομέα. Πράγματι υπάρχει δυναμική τόσο στη γεωργία όσο και στη κτηνοτροφία... Διαβάστε περισσότερα.
Λογοθεραπευτές
Τα τελευταία χρόνια όλο και αυξάνονται οι μαθητές που επιλέγουν να ακολουθήσουν ένα επάγγελμα του τομέα υγείας... Διαβάστε περισσότερα.
Μάρκετινγκ
Το μάρκετινγκ, και συγκεκριμένα η μοναδική σχολή που φέρει την ονομασία μάρκετινγκ και επικοινωνία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών αποτελεί μια περιζήτητη επιλογή από τους μαθητές...Διαβάστε περισσότερα.
Μηχανικοί βιοϊατρικής τεχνολογίας
Το τμήμα Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων συνεχίζει να παραμένει αυτόνομο παρά τις αλλαγές που συντελέστηκαν σε πολλά τμήματα με βάση το σχέδιο «Αθηνά»... Διαβάστε περισσότερα.
Μουσικοί
Υπάρχουν αρκετοί μαθητές που είναι καλλιτεχνικοί τύποι και τρέφουν αγάπη για τη μουσική, το θέατρο, τον κινηματογράφο κ.α. Ακόμα και γι αυτούς τους μαθητές υπάρχουν επιλογές στο μηχανογραφικό τους δελτίο... Διαβάστε περισσότερα.
Νηπιαγωγοί
Τα τμήματα νηπιαγωγών αποτελούν μία από τις δημοφιλέστερες επιλογές πολλών μαθητριών κυρίως της θεωρητικής κατεύθυνσης... Διαβάστε περισσότερα.
Νομικοί
Γίνε παιδί μου γιατρός ή δικηγόρος. Αυτή είναι μια συνήθης γονεϊκή προτροπή προς τα παιδιά. Δυο επαγγέλματα με μεγάλη κοινωνική αναγνώριση που θέλγουν τους μαθητές... Διαβάστε περισσότερα.
Νοσηλευτές
Τα επαγγέλματα υγείας σε όλες τις έρευνες παρουσιάζονται με θετικές προοπτικές στην αγορά εργασίας. Το γεγονός αυτό δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τους νέους... Διαβάστε περισσότερα.
Οδοντίατροι
Η οδοντιατρική αποτελεί μια από τις δημοφιλείς επιλογές των μαθητών της θετικής κατεύθυνσης. Στη χώρα μας λειτουργούν δύο τμήματα οδοντιατρικής σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα... Διαβάστε περισσότερα.
Οικονομικά επαγγέλματα
Πολλοί είναι οι μαθητές που επιθυμούν να ακολουθήσουν το επάγγελμα του οικονομολόγου και να εργαστούν σε μια μεγάλη εταιρεία ή να ανοίξουν το δικό τους γραφείο... Διαβάστε περισσότερα.
Πληροφορική
Στην πλειονότητα των ερευνών για τα επαγγέλματα με προοπτικές πολλές ειδικότητες του κλάδου της πληροφορικής έχουν κυρίαρχη θέση... Διαβάστε περισσότερα.
Μυστικά για την πληροφορική
Στο μηχανογραφικό δελτίο του 2013 οι μαθητές θα βρουν πληθώρα τμημάτων πληροφορικής που είναι κατανεμημένα στο 1ο, 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο... Διαβάστε περισσότερα.
Φιλόλογοι
Οι σχολές της Φιλολογίας προσελκύουν το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερους υποψηφίους της θεωρητικής κατεύθυνσης... Διαβάστε περισσότερα.
Φιλόλογοι ξένων γλωσσών
Στα τμήματα του 1ου επιστημονικού πεδίου περιλαμβάνονται και οι ξενόγλωσσες φιλολογίες. Πρόκειται για τμήματα που απαιτούν εξέταση σε μια ξένη γλώσσα... Διαβάστε περισσότερα.
Φυσικοθεραπευτές
Τα παραϊατρικά επαγγέλματα βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις των μαθητών. Η υγεία είναι ένα από τα βασικότερα αγαθά του ανθρώπου... Διαβάστε περισσότερα.
Ψυχολόγοι
Η ψυχολογία αποτελεί μια επιστήμη που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές. Σήμερα λειτουργούν στη χώρα μας 4 τμήματα Ψυχολογίας... Διαβάστε περισσότερα.
Διαβάστε επίσης...
Δείτε αναλυτικά τις σχολές ανά επιστημονικό πεδίο.
Εάν δυσκολεύεστε στην επιλογή σχολής, δοκιμάστε να πραγματοποιήσετε ένα δωρεάν τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού το οποίο μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια.